16 november 2005

Mums

Jag gjorde en ostkaka till minne av en god granne i Sverige, Linea, som gick bort i förra veckan. Jag ville hedra henne på något sätt och samtidigt göra något för henne. Vi har ju våran onsdagslunch och de som kom kunde skänka henne en god tanke. Vi behöver all lite goda tankar. Ostkakan blev helt ok. Jag kunde ha kört med mindre agar-agar men den var good och såg bra ut. Eller vad tycks?

4 Comments:

Blogger Vonkis said...

Den där ostkakan ser helt fantastiskt smarrig ut. Kan du lägga ut receptet på den?

fredag, november 18, 2005  
Blogger CV said...

Eftersom jag inte tål mjölk får jag ont i magen när jag tänker på att äta ostkaka. Men det kanske går att laga på laktosfri mjölk.
Chadie

fredag, november 18, 2005  
Anonymous Meru said...

Jag och recept:) Jag skall försöka att få till ett ordentligt recept lite senare, för jag måste experimentera lite till (och mäta ingredienserna). Här är ett ungefärligt recept:

Jag gillar inte digestive bottnar, så jag gör en botten med mjöl, finmalda mandlar (kanske lite mer mjöl till mandlarna), en god del smör + socker. Fingra ihop detta. Lägg till lite njölk. Detta blir en deg som du kan peta ned i bottnen med fingrarna. Det går inte att kavla den på bordet. Jag lade ut degen platt, utan att göra kanter. Grädda i ugn, ca 200. Se till att degen är genombakt.

Jag är vegetarian, så jag använder inte gelatin (kokta ben) utan agar-agar. Med detta kan man göra gelé. Jag vet inte om det finns annat som gör gelé i Sverige. Jag lät agar-agar ligga i mjölken i 15 min, sedan kokade jag upp mjölken och lät den sjuda lite. Proportionerna skall finnas på paketet. Akta att inte bränna mjölken! Sedan hällde jag i socker. En kompis som jag fick inspirationen ifrån använde Philadelfia ost, men jag tog Ricotta. Sätt osten i en bunke och häll i den varma mjölkblandningen. Vispa eller använd matberedare. Jag lade i rivna apelsinskal. Rekommenderas.

Nu kan du hälla i blandningen på degen. Konsistensen skall vara tunnare än vad du tror för geléet stelnar sedan till. Lägg formen så att den är helt horisontell och låt den kallna och stelna. Du kan lägga in den i kylen efter ett tag.

Sedan kan du göra vad du vill. Jag lade på blåbärsylt som jag hettade upp med lite vatten och något som gör det lite tjockare. Jag använde Kuzu, för det var det enda jag hade, annars är Arrowrot bra. Lägg ut ett tunnt lager. Lägg upp lite frukt om du vill. Jag hettade sedan upp en sorts vegetarisk gelatin, för mitt agar-agar hade tagit slut, med vatten och lite socker, som jag sedan hällde på frukterna. Detta gav ett tunnt lager av gelé på toppen vilket gjorde att den såg proffsig ut. Sedan fick den kallna igen.

Detta låter geléigt, men konsistensen är mjuk och fin. Speciellt med Ricotta ost.

Lycka till! Det är bara att skriva om du behöver mer hjälp. Jag hade tänk att göra den till nyår och hoppas att få ihop ett ordentligt recept tills dess.

Om du vill prova den rekommenderar jag att du provar ut en liten sats av ostmassan först en gång så att du är nöjd med proportionerna.

fredag, november 18, 2005  
Anonymous Meru said...

Chadie: Hmmm. Knepigt. Föst tänkte jag att du kunde använda soyamjölk, men du kanske även behöver något lite fastare. Jag vet inte vad som finns för laktosintoleranta. Känner du till något? Veganer har ju alla möjliga knep för att göra ost utan mjölk.

fredag, november 18, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home