30 april 2006

Hipp Hipp Hurra!


Jag tyckte den här bilden var bra på kungen från idag. :) Nej, jag har inte träffat kungen men jag tävlade en gång framför honom som scout, på Kolmården. Jag var en av de som representerade KFUM-KFK. De andra var från en större scoutkår och det var ju klart att de vann eftersom deltagarna röstade genom att skrika...

Det var inte dumt att vara scout. Jag har fortfarande nytta av kunna knyta knåpar.

Kirtan

Vi hade vår första kirtan session idag och det gick bra. Kirtan är en sorts musikmeditation där man sjunger Guds namn i olika former och melodier, och man repeterar vad den som leder sjunger. Det blir så mkt bättre ju fler man är och ju mer de som deltar koncentrerar sig på sången. Vi kan alltid göra det bättre till nästa gång men det var mkt tillfredställande.

26 april 2006

Tjernobyl

Ganska precis för 20 år sedan hände Tjernobyl olyckan. Jag kom ihåg att jag jag då reste runt i Sverige och sålde böcker, och en kompis till mig påminde mig en gång att vi gjorde det i regnet. Vi åt homeopatiskt jod.

Människor runt omkring Tjernobyl har fått sköldkörtelcancer. Själv har för inte alltför länge sedan fått diagnosen hypothyroidism, dvs svag sköldkörtelaktivitet. Jag vet inte om det finns ett samband. Det är svårt att veta.

Min akupunktör, som jag nyss fått tag på oss som hjälpt mig enormt, tror att det i mitt fall beror på min lever.

Vem vet.

Det finns de som vill pusha kärnkraft som ett rent och säkert sätt att få ett energi-oberoende, men utredningar här i Storbrittanien har kommit på att det inte är lösningen, det kommer att ta alltför lång tid för att få igång ny verk - för att inte tala om att de är farliga, eller att avfallet är farligt, och att ingen har kommit på ett bra sätt att förvara det.

Jag är förvånad att man inte satsat mer på energiforskning, på sol och vindenergi, som vi alltid kommer att ha, och bergvärme. När vår familj bodde i Pyrenéerna 73/74 så var grannbyn kopplad till ett massivt solenergiverk. Det var mer än 30 år sedan. Tänk om solenergi forskningen hade utvecklats i samma takt som datorerna under samma tid.

Nä, varje hus borde kunna skapa energi och bli självförsörjande. Men sådana projekt kräver visioner och långtidsplanering, vilket politiska partier vars fokus är att bli återvalda inte riktigt verkar prioritera. Men det kanske ändrar sig nu.

Här i Storbritanien har den nye konservative ledaren, David Cameron, gått ut med ett grönt budskap 'Vote Blue, Go Green'. Han har ett litet vindkraftverk utanför sitt kontor, och kör en blandbränslebil när han inte cyklar. Gulligt.

Men jag undrar om det kommer att vara mer än 'gulligt'.

25 april 2006

För sätet

Jag fick en ny toalettsitts igår. Den gick sönder i höstas. Det tog bara 5 månader...

Och den är inte ens självlysande.

21 april 2006

Födelsedag

Idag fyller Queen Elizabeth II 80 år! Ja, ha den äran! Hon har kämpat på i alla dessa år, för pliktens skull. Jag tänkte att vi kunde spela God Save the Queen för henne, och sedan något extra från mig.

Jag har inte hälsat på henne personligen men blev bjuden till Buckingham Palace på hennes Silver Jubilee. Hon bjöd in religiösa ledare (ja, öh, det är bra att ha kontakter ibland...) till en reception. Jag trodde aldrig hon skulle mingla så jag var inte så uppmärksam. Vi samlades dock för en gemensam ceremoni och då fick jag i alla fall se henne.

I november möttes våra blickar i St Paul's Cathedral på minneshögtiden för London bombningarna (7/7) men hennes blick ryckte till. Man kanske inte får titta drottningar i ögonen. Eller så vart hon chockad när hon såg mig..

Här är i alla fall mitt bidrag för idag.

Grattis!

20 april 2006

Tacksam

Det finns mkt att vara tacksam för om man bara tittar efter.

Dagens musik: Alanis Morissette - Thank U

19 april 2006

The Decider

Igår svarade George W Bush kritiken kring Donald Rumsfeld, något åt det här hållet:

"You know, I read the papers, I see the front pages, but you know, I'm the decider here, and I decide that the best thing is that Rumsfeld stays in his place."

Yeeaaah... Det är väl det som kallas för demokrati. Man väljer en despot.

Men när vi nu nämner Rumsfeld, så kan jag dela med mig lite av hans poesi. Många känner till hans 'Unknown', men här ett par till:

A Confession

Once in a while,
I'm standing here, doing something.
And I think,
"What in the world am I doing here?"
It's a big surprise.

—May 16, 2001, interview with the New York Times

Clarity

I think what you'll find,
I think what you'll find is,
Whatever it is we do substantively,
There will be near-perfect clarity
As to what it is.

And it will be known,
And it will be known to the Congress,
And it will be known to you,
Probably before we decide it,
But it will be known.

—Feb. 28, 2003, Department of Defense briefing

Det finns fler här.

18 april 2006

Lyssna

Den här låten försökte jag länka till för ettt tag sedan på Rama Navami, men nu blir det i alla fall av. Lemon Jelly: King Raam.

16 april 2006

Repris

Det blir repris idag, dagen till ära. Kunde inte komma på en bättre låt än: What if God was one of us, Joan Osbourne.

14 april 2006

Svar till Richard

Hej Richard, ursäkta att det tagit så lång tid att skriva. Jag ville ta lite tid till att kommentera vad du skrivit och jag hade lite svårt om tid. Det du skrev var viktigt och jag uppskattar verkligen att kunna diskutera det som du tog upp. Jag tänkte att jag kunde öppna upp en ny text för att underlätta diskussionen. Du skrev att:

”Tja, den första poängen är att min nuvarande hypotes är att Skaparen och Skapelsen är densamma, och därför är allt ur Skaparens perspektiv av värde...”

Jag kan hålla med dig om att Gud inte är skild från sin skapelse, men jag tror att det är att begränsa Gud genom att säga att Han endast är sin skapelse. Man kan ju säga att Gud är som ett frö som till sist blommar ut i sin skapelse, och på så sätt är allt som finns i skapelsen en del av Gud. Men min erfarenhet av skapelsen är en annan. Skapelsen är visserligen en organism i sig, men den innehåller en hel massa organismer som har sina egna liv inom denna organism.

Jag t ex är en organism, en person, som har relationer med andra människor, och även om jag inte kan göra precis som jag vill, så har jag ändå en viss mängd fri vilja. Du kanske säger att vår tror att vi har en fri vilja beror på att vi är täckta av illusion, men hur kan Gud täckas av illusion? Och om inte Gud kan täckas av illusion, så finns det: Gud, illusion och de organismer som är täckta av illusion.

Har jag förlorat dig där....? :)

Med andra ord, om vi inte upplever att vi är Gud, vilket de flesta av oss inte gör, så finns det ingen anledning att tro att vi är det. Vi är däremot gudomliga, vilket vi kanske inte erfar varje dag... men det är för att vi är täckta av illusion. Ja, vi kan vara täckta av illusion, men det är ett större logiskt misstag att säga att Gud kan täckas av illusion än att Han kan göra det omöjliga i ett kortspel.

När det gäller om vem som är kristen så är det något jag inte kan uttala mig om. Då kommer man in på tolkningsfrågor. Är man kristen för att man är bokstavstrogen, och vilka bokstäver är då viktigast? Och vem kan bedömma en annans beteende. Jag håller inte med G när han skriver att: “he can show his attitude only by his actions”. Nä, vi kan göra samma sak, t ex något så religiöst som att be, men vår attityd kan vara ljusår ifrån varandra. Eller ta ett exempel som du själv anser vara religiöst. Visst kan man ha en helt annat mentalitet än någon annan som gör samma sak? Men hans idéer kanske är en reaktion till någon annan form av ideologi, om att det bara gäller att tro så är allt bra?

Det är rätt och riktigt att vara ödmjuk om sina egna steg mot Gud. ’Esoterisk kristendom’ låter intressant. Har du någon form av praktik?

Monoteism (The doctrine or belief that there is only one God) tolkar jag som så, att det bara finns en Gud. Du kanske menar 'Abrahamic religions' ?

Vi hade flera föreläsningar här i Oxford om just monoteism, och om det finns en hinduisk monoteism. Jag skulle vilja påstå det. Det finns panteister, monister m fl.inom hinduismen, men det finns även monoteister. Inom vaishnavismen dyrkar man bara en Gud, även om man accepterar att det finns halv-gudar, eller de som stödjer skapelsen på olika sätt. Man är även monoteist om man tror på reinkarnation. Jag tror att man lagt in för mkt som inte hör till i ordet monoteism i begreppet, och därför skulle det kanske vara bättre om man använde ’Abrahamic religions’ stället. Eller vad tycker du? Är jag för envis?


13 april 2006

Dagens musik

Ok, här är dagens låt. Lemon Jelly: The Staunton Lick.

Lent Talks

BBC Radio4 har just avslutat sina program 'Lent talks' nu innan påsken och de program jag lyssnade på igår var mkt bra. Temat i år var 'Via Dolorosa' de sista stegen som Jesus tog innan korsfästelsen. Igår pratade en ortodox kvinna Jesus tomma grav, och tankar kring detta. Det är sånt här som jag kan relatera till, även om jag inte är kristen, utan hindu. Levd andlighet är en upplevelse som känns igen, över religionsgränserna. Man behöver inte vara en relativist för att uppskatta sånt. Snarare tvärtom. Det handlar om erfarenheter, inte intellektuella attityder.

Trevlig Påsk!

12 april 2006

Islam i Europa

Det är sånt här som intresserar mig. Vad för plats har religion i samhället och hur kan olika åsikter och inriktningar samverka istället för att polarisera? Artikeln handlar om Islam i Europa och konferensen i Wien om just samma sak.

Födelsedagsbarn

Jag höll på att gömma: den Brittiska flaggan fyller 400 år idag. Inte för att jag ser speciellt många 'Union Jack' flaggor häromkring. En amerikan sa i morse på radion att den amerikanska flaggan däremot jobbar övertid. Lite för mkt övertid.

Unionen var mellan England och Skottland. Wales ansågs (i alla fall av engelsmännen) som del av England.

Inte färdig

Jag är inte färdig med uppsatsen. Bestämde mig för att ändra strukturen... Eeeeeeek!

Det blir inget bloggande men här är lite bra musik. Den är såååååå bra. Jag hoppas att det fungerar. Jag har precis kommit på att jag kan ha en podcast site och länka musik. Man lär sig.

Det här trädet (på bilden) blommar just nu utanför kyrkan St Mary the Virgin, på High Street. Just utanför biblioteket. Det är ett av mina favoritträd.

07 april 2006

Reith Lectures

Det här är värt att lyssna på, the Reith Lectures. Varje år tallar en framstående person om tänkvärda ting, och i år talar Daniel Barenboim om vad han lärt sig genom musik. Lektionerna kommer ut varje fredag och idag var det första programmet. Man kan hämta ned dem men de har dem endast uppe i en vecka. Men så finns det också en utskrift av talet. Här är ett smakprov från frågorna:

"The music is innocent - it is what the human being makes of it. Only the human being is not courageous by nature, and the human being always likes to blame something else - somebody else or something else - and therefore it says classical music is elitist, classical music is transcendent. I'm sorry, classical is none of that, classical music is nothing until it comes into contact with a human being. I can plead exactly the opposite of that. I can tell you that making music and playing it in an orchestra is the best way to understand democracy. Elitist? What do you mean, elitist? The oboe plays the most wonderful tune in a slow movement of a Brahms symphony, and the whole orchestra, all ninety or ninety-five of them, and the conductor with the big ego, is following him.

(LAUGHTER)

Everybody's following him, everybody supporting him, adjusting everything for him to be able to express this thing. He's the king of the world - and that lasts for eight bars!

(LAUGHTER & APPLAUSE)

I'll just finish that, I'll just finish that. And then, on the ninth bar, he hold… goes back in the society, in the collective, and he has to do what ninety-five people have been doing for him for eighty-five bars, he has to do maybe for the double basses or for the clarinet or whatever the case may be. I'm sorry, music is not democratic, music is not elitist, music is not transcendental, it is what the human being does with it that it becomes moral, immoral, amoral, transcendental, or sheer nonsense."

05 april 2006

Viktigt


Bara ett litet inlägg. Ja, det är ju klart att Oxford vann mot 'the other place' som de kärleksfullt kallar varandra. Roddning är stort här.

04 april 2006

Nuläget

Jag har inte hunnit skriva något eller svarat på inlägg för jag har tagit hand om en sjuk kompis som kommit tillbaka från Indien (det får jag väl bonus poäng för?), och nu sitter jag och skriver för fulla muggar. Jag ska skriva färdigt den här uppsatsen tills på lördag. Jag kommer att skriva och svara på Richards inlägg nästa vecka. Bilden är på biblioteket där jag sitter just nu. Jag klagar inte...

Hej så länge!