31 oktober 2005

Yuppie!

Jag köpte en påse skorpor häromdagen: Swedish toasts, wholegrain Krisprolls. På den var en liten lapp, The Ideal Christmas Destination - Win a weekend break to Sweden! Det lät ju kul. Kanske en resa till Jokkmock, eller Åre. Näää - Malmö är destinationen. Bra shopping, typ. Inte för att jag har något emot Malmö, men var det inte ett lustigt val för en 'Ideal Christmas Destination'?

Men jag skall inte låta detta komma mellan mig och skorporna.

Utanför huset har grannbarnen gått omkring och firat Halloween. Gäng av ivriga barn har ringt på husen och ropat 'Trick or Treat'. Jag förberedde mig med lite godsaker, men huset är ganska mörkt så ingen kom förbi. Kanske för kusligt för små Halloween spöken. Förra året kom det en grupp kinesiska studenter. De hade krosskulturell upplevelse - och roligt.

27 oktober 2005

EU

Jag tänkte på det japanska talesättet som jag satte upp igår. Låter det inte hemskt likt EU? Fast det verkar som om visionerna drar åt olika håll. Jag tror helt enkelt inte att man har satt sig ned och tänkt som en helhet, utan mest om vad som är bra för ens nation. Tänker man på en helhet så tänker man på EU i relation till andra marknader; Kina, Indien, USA etc. Jag hoppas att man kan lugna ned sig lite nu när konstitutionen gick åt skogen och fundera lite djupare på vad EU kan bli, på dess konsekvenser inom EU och vad man egentligen vill uppnå. Är målet att ha en union i relation till andra marknader? Vilka konsekvenser får de policies man då drar upp för människors sociala verklighet? Är EU en dagdröm eller en mardröm? Kan den bli något konstruktivt?

Jag tror den kan bli något konstruktivt, men då behövs lite praktisk och reell vision. Vi behöver visionärer, men de som gungar up och ned i politikens vågor kan oftast inte ha den distansen som behövs för det. Hur skapar man en rörelse? Genom stillhet. Vem, eller vilka, idag har denna stillhet?

26 oktober 2005

Vision

Vision without action is only a day-dream, and action without vision is a nightmare.

Japanesee proverb

25 oktober 2005

F3

F3 är en fantastisk tangent. Shift + F3 och orden Ändrar SIG som man vill ha det. Ett litet knep som hjälper.

21 oktober 2005

Jag cyklar hellre i regnet

I onsdags lagade jag till vår ‘scholars lunch’ på OCHS. Vi turas om under terminen att förbereda, laga till och diska undan varje onsdag under terminerna (8 veckor x 3). Jag tycker om att laga mat, fast den här veckan var jag trött. Tycker fortfarande om att göra det men det blir lite jobbigare när man är trött.

Jag förberedde deserten hemma kvällen innan och cycklade till Tesco för att handla på morgonen. För att göra en lång historia kort så gick en hel massa fel – ingen katastrof, men lite jobbigare än vanligt. Sedan cyklade jag med mina påsar med grönsaker och mangosås, vidare till centrala Oxford, förbi Magdalen College – och så började det regna. Regnet kom som en tunn matta, och jag tänkte att detta är just typiskt. In på Queen Lane, kämpa på. Sedan slog det mig att det är kanske så här jag föreställer mig livet under Guds, Krishnas, beskydd.

Man kämpar och sliter, allt går fel och sedan får man regn som lön för mödan... Jag har funderat en tid på vad det betyder att överlämna sitt liv till Krishna. Jag befinner mig i en organisation som med all säkerhet inte kommer att kunna ta hand om mig tills jag blir 80 år, men kommer Krishna inte att göra det? Hur kommer det att se ut? Vad är mitt nästa steg? Det är i det här sammanhanget som man bör se min lilla cyckeltur.

Det slog mig verkligen som om Krishna ville visa mig hur jag ser på Hans beskydd – som om Han ville säga “Är det så här du tror att jag kommer att ta hand om dig?”. Det var det som var så kul. Krishna har den bästa humorn. Så helt plötsligt kom jag ut på Broad Street, glad som en lärka, medans regnet sakta sköljde över mig. I det yttre var allt som förut, men i det inre hade allting förändrats. Regnet fortsatte, men Krishna var närvarande.

Detta är svåra saker att beskriva för det är en inre upplevelse och har en speciellt betydelse för just mig. Jag vet att det finns de som tycker att detta är helt enkelt nonsens. Richard Dawkins skrev i oktobernumret av Prospect hur religion är som en drog. Han beskrev det som en kemikalie i kroppen som religiösa människor är beroende av. Hans simplistiska argument var att terroriter är människor vars hjärnor blivit korrumperade av denna drog, och att vi därför inte skall utsätta våra barn för religion. Han har just blivit utnämnd, av Prospects läsare, till en av världens främsta intellektuella personer (han kom 3:a). Jag är inte imponerad.

Han kan fördömma mig som en idiot som tror jag tjänar Gud, men det gör inget. Jag föredrar att tro på det medans jag cyklar i regnet. Det blir så mycket trevligare. Och jag gör ingen fluga förnär. Jag släpper ut dem.

17 oktober 2005

Cool lugn

16 oktober 2005

Ödmjukhet

Jag fick den här versen som en email. Vishvanatha Cakravati Thakura (1654-1730) rekommenderar denna meditation för att utveckla ödmjukhet. Det är ett intressant och vackert sätt att se på andra:

"The earth, which is always visible to me, is the expansion of the lotus feet of my Lord, who is always to be meditated upon. All moving and nonmoving living beings have taken shelter of the earth and are thus sheltered at the lotus feet of my Lord. For this reason I should respect every living being and not envy anyone. In fact, all living entities constitute the Kaustubha gem on My Lord's chest. Therefore I should never envy or deride any living entity."

12.11.25 Srimad-Bhagavatam

Respekt verkar komma från en inre förståelse och attityd till livet. Hellinger, som initierat familjekonstellationer, skriver: "What is humility? The same. I acknowledge that everyone, however different he or she may be, is the same as me in the face of a greater power." (Peace Begins in the Soul, p. 130)

Till det yttre är vi alla olika, men livet i oss, själen, är av samma natur och kvalitet.

15 oktober 2005

Djupt

'No one does anything innapropriate, given their model of the world'.

Den här meningen är djup. Jag har funderat lite på den det här året. Det är en viktig betraktelse. Ta själv en liten funderare på vad den betyder.

14 oktober 2005

Bleep

Dagens ord i min Oxford English Dictionary är 'bleep' (verb). Det betyder:
1. intr. To make a thin, high-pitched blipping sound or ‘bleep’.
2. trans. To replace (a taboo expression used in a recorded interview, etc.) with a bleep; to censor. Freq. with out.

Jag sitter och skriver på min eviga uppsats, och 'bleep' känns som om det hade något med mina hjärna att göra. Är det min hjärnas naturliga ljud, eller hindrar den endast någon undermedveten svordom? Jag vet vad Freud skulle ha sagt.

08 oktober 2005

MR-Dagar

I november blir det MR-dagar. Det verkar vara en intressant konferens, om mänskliga rättigheter. Tyvärr kan jag inte komma, och inte Asaf Hussein heller (han skulle tala). Jag hade sett fram emot att träffa svenskar som intresserar för de ämnen jag intresserar mig för. Sånt är livet. Kolla in och delta!

03 oktober 2005

Test

Min sida har varit helkonstig idag. Tänkte se vad som händer om jag skriver lite till...

OBS! Reklam

För er som bor i Stockholms området kan jag rekommendera er att gå på min systers frigörande dans. Hon ä' go, och bra på det hon gör. Bilden har ingenting med vad hon sysslar med att göra...

Så här skriver hon om detta:

I den frigörande dansen finns inga bestämda steg eller rörelser. Inget rätt eller fel, fult eller vackert. Möt din inre dansare och koreograf. Låt kroppen visa dig vad som står på. Dansa din dag eller din konflikt. Släpp gamla blockeringar, Möt olika aspekter av dig själv och möt andra. Vi rör oss till musik från hela världen som har till uppgift leda energin till frigörelse. Det är en rolig motionsform utan prestationskrav. De fem första gångerna ingår i min examineringsuppgift för den ledarutbildning som jag går på hos Berit Hague. www.livsdansen.se

Jag har arbetat i många år som terapeut och healer . Den frigörande dansen är ett sätt att hjälpa fler människor att hela sig själva , och finna sin egen kreativitet, lekfullhet och styrka.

Fredagar 19.00-21.00 Dropp in 7/10, 21/10, 28/10, 4/11, 11/11, 9/12, 16/12

Plats: LivsHälsa AB, Riddargatan 64, NB, 114 57 Stockholm

Vägbeskrivning

Pris: 160kr/gång

Du behöver inte anmäla dig men det vore roligt att veta om du kommer

Mobil 070-444 58 20 E post: dorothee@ortea.se

02 oktober 2005

Grattis på födelsedagen!

Idag är det 136 år sedan som Mahatma Gandhi föddes. Grattis! Förra året skrev jag en liten debattartikel för SVD om hans tankar i relation till ‘civilisation’ och religion för att hedra hans födelsedag. De var intresserade om jag tog in lite andra tankar, men det ‘bidde’ inget tillslut. Artikeln var lite för filosofisk, lite för tråkig. Det är inte lätt att förmedla intrikata ämnen på ett lätt sätt. Jag får träna, och det gör jag lite då och då.

Min första blogg, som är på engelska, heter abhyasena, som betyder just ‘med träning’. Jag satte upp den så att jag kunde träna på att skriva. Nu ger jag mer tid till den svenska.

Först tänkte jag skriva lite annat om Gandhi, men jag kan lika väl publicera hela artikeln här. Lite lång, men jag har bloggförbud i minst en vecka till så det får bli så här.

Gandhi, civilisation och terrorism











När Mahatma Gandhi blev tillfrågad om vad han tyckte om den västerländska civilisationen, svarade han: ”Det skulle vara en bra idé”, som om det var ett framtidsprojekt. Denna historia sammanfattar den ganska väl Gandhis syn på västerlandet – den var inte vad han menade med en avancerad civilisation.

Orden ’civilisation’ och ’civiliserad’ har varit aktuella i relation till Irak och terrorism. Ofta ha vi hört George W. Bush och Tony Blair linda in bekämpningen av terrorism i begrepp som den ’civiliserade’ världens kamp, för att inte tala om plikt, att bekämpa och demokratisera de ociviliserade.

Gandhi skulle nog ha både det ena och andra att säga om detta om han had levat i vår tid. Han var mycket kritisk till det han kallade den ’moderna civilisationen’, vilket vi i västvärlden hade anammat, och han såg den som ytterst våldsam. Problemet med denna civilisation var att den inte hade något mål och inga moraliska gränser, så kolonialismen ansåg han därför vara en naturlig följd av denna modernism. Gandhi reagerade mot den tidens kolonialism, vilket vi nu inte har, men frågan är om den inte har fortsatt fast i en annan form. Gandhis analys kan därför vara på plats även idag och hans politiska filosofi kan vara användbar för att analysera dagens kaotiska värld.

För Gandhi innefattade politik en existensiell debatt, för hur vi ser livet och dess uppkomst, ursprung och mål, definierar hur vi relaterar till världen. Idag är denna debatt tyvärr begränsad. Vi ifrågasätter t ex inte längre om ekonomisk expansion är värdefull utan vi håller diskussionerna inom dess ramar, dvs vi diskuterar endast hur vår ekonomi skall expandera men inte varför, eller hur denna expansion borde balanseras.

Gandhis politiska filosofi baserade sig på den gamla indiska (eller vediska) tanken att en sund mänsklig civilisation grundas på fyra dynamiska pelare, livsmål eller krafter, som alla behöver finnas till i en harmonisk balans – (1) behovet av religiös och social etik (dharma), (2) dragningen till makt och pengar (artha), (3) önskan för njutning och glädje (kama), och (4) strävan efter självförverkligande eller befrielse (moksha).

Gandhi ansåg att de var universella principer och baseras på tanken att människan är en del av ett sammanhang som ytterst leder till självförverkligande, till skillnad från tanken att människan är en individ som måste relatera till andra och världen för att kunna maximera sin egen individuella lycka.

Idag är det svårt att prata om självförverkligande eller religion inom politiken för vi lever i en sekularistisk värld. Religion och allt som har med Gud att göra har sedan länge varit omsorgsfullt relegerat till privatlivet. Där vill vi att den skall förbli, för när religion var en central del av livet plågades vi i västeuropa av konflikter och krig. Men vi bör komma ihåg att detta är våran egen västeuropeiska historia och inte hela världens erfarenhet.

I västeuropa har vi anammat sekularism som garant för religiös neutralitet, men istället för att vara en plattform för ideologisk debatt har den trängt undan all religion till samhällets utkant. Till skillnad från ett genuint sekulärt och neutralt statsskick är sekularismens en humanistisk -ism som utesluter att mänskligt liv har en djupare mening eller dimension – den är därför långt ifrån neutral. Den är en ideologi som antar att ett fulländat liv för varje individ betyder materiell framgång – att makt, pengar och komfort leder till fulländning, och att vetenskap och ekonomisk utveckling kommer att leda oss dit. Inte för att dessa ting i sig själv är fel men man har begränsat mänskligt liv, och därför samhället, till att endast uppnå dessa mål.

Om vi återgår till Gandhis politiska modell så betyder detta att vi endast har koncentrerat oss på de två mellersta livsmålen. Vi har förnekat människans andliga och trancendenta natur, vårt behov för mening och att finnas med i ett sammanhang större och bortom oss själva, och på så sätt har vi skapat en civilisation där vi lider av en känsla av meningslöshet.

För Gandhi var religion inte något sekteriskt, även om han ansåg sig vara Hindu. Han tog inspiration från jainismen, Bibeln och Bhagavad-gita och uppskattade humanismens principer, fast inte dess ateistiska förgrening. För Gandhi var religion inte enbart en dogma, men en erfarenhet som baseras på reflektion, ödmjukhet och praktik.

Religionens introspektiva natur är viktig att poängtera för religion är inte menad att ge legimitet till ekonomisk erövring och makt. Vi behöver inte religiösa anledningar till att utnyttja andra människor för vår egen vinnings skull, eller religiösa andledningar till vår stävan efter makt och pengar. Vi behöver heller inte religiösa ledare som välsignar krig, exploatering och terrorism. Det klarar vi av bra ändå.

Professor Mark Juergensmeyer poängterar i sin Terror in the Mind of God, som är en analys av religiöst våld, att terrorism bl a är en reaktion mot sekularism – mot att religiösa värderingar har trängts bort från det offentliga uttrymmet. Istället erfar de en kulturell och ekonomisk kolonisation, och det är detta de reagerar emot.

Vi kan välja olika strategier för att bekämpa terrorismen – att deklarerat krig mot terrorism för att utrota den; att hårt straffa terrorister så att det blir en mindre attraktiv väg att ta; att finna kompromisser på den politiska arenan; eller att försöka att föra konflikten bort från en religiös och moralisk plattform. Alla dessa vägar har dock visats sig vara mycket problematiska. Vad Juergensmeyer anser vara den säkraste vägen mot en fredlig lösning är att samhället visar en moralisk och religiös integritet så att en viss grundläggande tilltro och respekt skapas. Då skapas förutsättningarna för dialog och på så sätt gemensamma och fredliga lösningar.

Det kanske är dags att ta oss en funderare över vad vi anser vara civilisation och se om inte våra goda motiv att sprida demokrati i världen inte är en täckmantel för liberal kapitalism, eller vadhelst vi anser kan expandera vår ekonomi på bästa sätt. Vi kanske även skall fundera över vad vi menar med demokrati? Vad betyder frihet och allas lika värde? Att de har samma rätt som oss att oförhindrat exploatera andra för ekonomisk vinning? Att de har samma rätt som oss att skapa en civilisation som inte har något mål annat är att maximera medborgarnas fysiska välfärd? Att skapa en civilisation där vi lider av tomhet och meningslöshet? Eller vill vi tillåta dem att bestämma sitt eget öde, vad nu detta än är?

Det kan vara tid för oss att reflektera vart vi är på väg och vad vi vill uppnå, och det kan vara på plats med lite ödmjukhet när det gäller våra internationella ambitioner. Det är denna dialog som så akut saknas idag, en dialog om värderingar och livssyn. Då kanske vi blir vad Gandhi menade med en avanserad civilisation.