30 mars 2006

Äta paj

Jag kunde inte annat än att anta utmaningen på Miras blogg om att äta en paj i 15 bitar. Vad annat kan man göra när man är på ett bibliotek? Det gick till slut...

Det påminner mig om när mitt fotbollslag (Jakobsbergs Goif! - för länge sen') beslöt sig för att ha en snabbätningstävling - och jag var på något sätt en given kandidat. Moi? Bra på att äta?

Efter ett tag tittade jag till vad min tävlingkamrat hade gjort av sockerkakan. Munnen var helt stopfull med sockerkaka, men ingenting hade kunnat kommer ner i halsen för hon hade varken svalt eller druckit vatten emellan. Jag var desto mer metodisk.

Jag var galant och gav jag bort förstapriset - en pizza - till någon annan...

29 mars 2006

Hej

Jag hinner inte skriva något eller kommentera just nu. Tiden bara flyger och jag måste skriva, skriva, skriva, läsa, läsa, skriva. Jag önskar att jag hade denna kvinnas minne. Eller gör jag det? Tänk att kunna minnas allt man vart med om. A blessing or a curse? Och inte är det 1 April än.

27 mars 2006

Amnesty

Mira har ett litet videoklipp med Amnestyreklam på sin blogg. Kul! :)

24 mars 2006

Mums

Imorgon är det våffeldagen. Hittade den här förklaringen:

"Att vi äter våfflor just den 25 mars beror egentligen på ett språkligt missförstånd. Den dagen infaller Marie Bebådelsedag, också kallad Vårfrudagen. I folkmun blev det vafferdagen och så småningom våffeldagen."

:)

En smaklig sekularisering. Bon apetit!

22 mars 2006

Min hjärna

Your Brain's Pattern

Your brain is always looking for the connections in life.
You always amaze your friends by figuring out things first.
You're also good at connecting people - and often play match maker.
You see the world in fluid, flexible terms. Nothing is black or white.
What Pattern Is Your Brain?

Kollade in hur min hjärna fungerar... Bra att veta.

Vetenskapstro

Varje morgon på Today Programme kommenterar religiösa ledare nyheterna i relation till deras skrifter i en 2 1/2 min Thought for the Day, och i morse var det dags för Akhandadhi Das. Han kommenterade Ärkebiskopen Rowan Williams, som nyligen sa att han inte tyckte att 'Creationism' borde läras ut i Fysiken. Han höll med. Jag länkar in hela hans bidrag här, men hans slutpoäng var:
"...I'm not asking modern scientists to accept everything the yogis of ancient India claim to have discovered. But, I would contend that the only way to teach how the world came to be is to admit honestly that we have two possibilities - either it happened by chance or by design. Keeping an open mind is good science. Choosing one over the other is a matter of faith."

Japp. Detta är mitt problem med viss 'vetenskap'. Man är inte öppen och villig att tänka sig att all energi har ett ursprung, utan försöker att förklara hur allt inte har ett ursprung. Man har då låst sig tankemässigt. Och hur är då det vetenskap? Nej, det är tro. Man tror att det inte finns ett ursprung, eller att all energi kom till av ingenting. Man har inga bevis för det.

Jag har ingenting emot att man tror det, men då skall man vara ärlig nog att bekänna att man inte vet, och att detta är ens personliga tro.

Kom just på att jag en gång skrev den här:

'The Gospel according to John'- updated version

'In the beginning was the Nothing, and the Nothing was in Vacuum, and the Nothing was Vacuum.
The same was in the beginning in Vacuum.
All things were made by it; and without him was not anything made that was made.
In it was fluctuation; and the singularity was the light of men.
And the singularity shineth in darkness; and the darkness comprehended it not.'

Jag hoppas inte att mina kristna vänner blir upprörda...

20 mars 2006

Word of today

dexterity

1. Manual or manipulative skill, adroitness, neat-handedness; hence, address in the use of the limbs and in bodily movements generally.

2. Mental adroitness or skill; ‘readiness of expedient, quickness of contrivance, skill of management’ (J.); cleverness, address, ready tact. Sometimes in a bad sense: cleverness in taking an advantage, sharpness.

is dexterity
the key to love, or to God?
- what a stupid question!

BG 1.32-46

Vi är fortfarande i inledningen av Bhagavad-gita och nu har vi kommit till det avsnitt där Arjuna lägger fram sina skäl för att inte strida – och de är bra skäl.

I nästa vers kallar Arjuna Krishna först för Govinda, för han är den som tillfredställer alla sinnen, och vad har nu detta med sinnestillfredställelse att göra? Sedan kallar han Krishna för Madhusudana, för att han en gång dödade en demon vars namn var Madhu, och på detta sätt ber han på ett sätt Krishna att döda sina inre tvivels ’demon’. Tillslut kallar Arjuna Krishna för Janardhana, för det betyder hans som upprätthåller allt liv, alla människor, så hur kan Krishna vilja att han ska döda alla dessa människor?

32-35. O Govinda! Av vad gagn är för oss kungariken och lycka, ja även livet självt, när alla som vi tillönskar dessa ting nu står uppställda på detta slagfält? O Madhusudhana! Även om lärare, fäder, söner, farfäder, morbröder, svarfäder, sonsöner, svågrar och andra släktingar nu står här framför mig och är beredda att ge upp sina liv och egendomar, varför skulle jag önska dem, fastän jag annars kanske dödas av dem? O du alla varelsers vidmakthållare! Jag är inte beredd att kämpa mot dem – inte ens för de tre världarna, och mycket mindre för denna jord. Vad glädje skulle vi få ut av att döda Dritarashtras söner?

36. Synd kommer över oss om vi dödar dessa angripare. Det är därför inte rätt att döda Dritarashtras söner och våra vänner. Vad skulle vi vinna, o Krishna, lyckogudinnans gemål (Madhava), och hur kan vi bli lyckliga, om vi dödar våra egna släktingar?

37-38. O Janardhana! Fastän dessa män, vars hjärtan är gripna av girighet, ej ser något fel i att döda familjemedlemmar eller gräla med vänner, varför skulle vi, som är medvetna om brottet som ligger i förstörandet av familjen, utföra dessa syndfulla gärningar?

Ja, även om de andra inte visste vad de gjorde och var styrda av girighet, varför skulle Arjuna engagera sig i detta krig? Konsekvenserna kommer ju att vara ödesdigra, inte bara för dem, men för hela samhället. Ja, enligt Hellinger så skapar krig djupa sår som påverkar oss genom flera generationer. Arjunas poäng är traditionerna kommer att förloras genom att en generation dör, och på den tiden var de endast män som krigade.

39. Då dynastin går under, förstörs den eviga familjetraditionen, och sålunda blir resten av familjen ogudaktig.

40. När ogudaktighet blir framträdande i familjen, o Krishna, depraveras dess kvinnor, och genom att kvinnan förfaller, o Vrishnis ättling, kommer oönskad avkomma.

Ooooo. Kontroversiellt kanske, men de kvinnor som förlorade sina makar under kriget kunde lätt utnyttjas. Vi kan inte bedömma detta från vår egen tids moraliska ståndpunkt, utan måste ta steget in i denna vediska kultur.

41. När den oönskade befolkningen ökar, skapas en helvetisk situation, både för familjen och för dem som förstör familjetraditionen. Förfäderna till sådana förfallna familjer faller ned, ty till dem offras inte längre mat och vatten.

Detta offrande kallas för pinda på sankrit och görs på årsdagarna av den avlidnes bortgång. Detta hjälper den bortgångne i sitt nästa liv, fast görs det inte så kan de p g a sitt karma komma till ett lägre tillstånd. Det är speciellt de som engagerar sig i den ritualistika delen av Veda som tillämpar detta.

42. På grund av de onda dåd, som utförs av dem som förstör familjetraditionen och sålunda banar väg för oönskad avkomma, ödeläggs alla familjeprojekt och sociala välfärdsprogram.

43. O Krishna, människans vidmakthållare (Janardhana). Jag har genom lärjungetraditionen hört, att de som förstör familjetraditionen alltid vistas i helvetet.

44. Ack så underligt det är, att vi är beredda att begå svåra synder. Drivna av begär att njuta kunglig lycka, står vi beredda att döda våra egna släktingar.

45. Bäst vore det om Dritarashtras söner, med vapen i hand, dödar mig obeväpnad och utan att jag gör motstånd på slagfältet.

46. Sanjaya sade: Efter att på slagfältet ha talat sålunda, kastade Arjuna sin båge och sina pilar och satte sig ner på vagnen med sinnet nedtyngt av sorg.

Så om vi sammanfattar Arjunas argument så ville han inte strida för att:

1. Hur skulle vi bli lyckliga genom att döda våra egna släktingar och vänner?

2. Vi kommer att dra på oss synd genom att döda dem.

2. Även om vi vinner en kortsiktig vinst, kommer det inte att gagna någon – faktum är att det kommer att leda till samhällets gradvisa förfall.

Ja, nu har vi tagit oss igenom första kapitlet, som fungerar som en inledning till samtalet mellan Arjuna och Krishna.

19 mars 2006

Svenskt talesätt

Fick just nyheter från Hindu Press International (något jag får varje dag) och där stod det att detta är ett svenskt talesätt:

Fear less, hope more; whine less, breathe more; talk less, say more; hate less, love more; and all good things are yours.

Swedish proverb

Är det någon som känner igen den? Tycker om den. Andas mer. Hur sant är inte det? God andning är ju nykeln till god hälsa, något jag börjar förstå. Talk less, say more... Så sant. Kanske bäst jag slutar nu.

Det finns vissa uttryck som jag saknar i engelskan, som typ att det någon sa 'var en groda', också 'goddag, yxskaft' så klart. Fast de har riktigt fantastiska utrryck här, som jag saknar när jag pratar svenska. Är inte på humör just nu att tänka fram någon.

När jag skrev 'fast de har...' så kom ordet 'fett' upp. Det fattas ett ord på svenskan som kan uttrycka vad man menar där. Alternativen är 'jätte...', 'super...', 'fantastiska', 'riktigt bra', eller 'många', 'massor'. Orden är lite styltiga. Och jag gillar inte ordet 'fett'. Jag kanske har helt fel ordföråd, eller så har glömt bort en massa ord...

Svenskt korståg!

Själv är jag både Melodifestivalbefirad, ja, utan TV och i England så är jag utom räckhåll. Har just vaknat upp till nyheten att Carola vann. Hon klarar sig nog bra i Aten. Anledningen är att hon har en bra röst. Hon kan gå upp i ton så huset brakar, med en stark ock klar röst. Det går hem i Eurovisionvärlden.

På SVT:s hemsida är det någon som vart lite småcynisk och skrev 'Aten och Europa - bered er på ett svenskt korståg!'. :)

Jag beundrar Carola för att hon kämpar på med Jesus i sitt liv, ja, att hon tar varje tillfälle till akt att säga något envangeliskt. Hon har gjort det i många år. Själv har jag lite svårt för det för hon uttrycker sig och verkar så enormt ytlig. Men, men - jag hade tänkt att skriva något riktigt snällt här, men jag känner mig lite kluven. Och det är väl det jag känner inför henne - kluven.

Men som sagt var, lycka till i Aten.

15 mars 2006

Vad är lagligt?

Dawkins

Om du vill höra Richard Dawkins tala, lyssna på Start of the Week från den 13 Mars. De är andra ateister i programmet, och vår biskop här i Oxford. Lyssna på de antaganden de gör - och de skall vara vetenskapsmän! Andrew Marr är min favorit reporter.

12 mars 2006

Erkänner

Jag erkänner att jag inte hunnit med att skriva värst mycket och Bhagavad-gitan ligger jag efter med. Jag har varit lite trött och sjuk och jag har inte så mkt tid att skriva. Hejhå.

Egentligen är det ganska mycket som jag vill säga, vare sig det är små betraktelser and andra tankar om saker och ting, fast jag kan ju inte sitta vid datorn hela tiden och kommunicera ut till världen, vart den nu är.

Igår köpte jag en bok av filosofen Mary Midgley, The Myths We Live By. Jag har hört henne på radion några gånger och hon verkar vara en ganska klok människa. Hennes argument är att myter är inte i motsatts till vetenskap, utan snarare centralt till den. Myter är för henne ett nätverk av symboler som man använder för att tolka världen med. En myt som hon ger som exempel är att man endast kan förstå en komplex helhet genom att bryta ned den till dess minsta beståndsdelar. Ja, att vi med mikroskopets hjälp kan förstå sanningen. För henne är det en myt: inte en osanning eller en intressant berättelse, utan ett sorts nätverk av symboler som hjälper oss att förstå vår verklighet. Jag får läsa vidare.

Efter mitt bokköp gick jag hem genom Queen's Lane, en kurvig och pitoresk väg mellan olika College, som tur var stängts av för biltrafik. Det är en del av min cykel och gåväg till och från centrala Oxford och hem. Det märktes att terminen är slut (nästa börjar den 22 April) för lite överallt fanns små glittergrejer, utspritt mjöl och en tom champagneflaska vart 100:e meter.

Traditionen är sådan att de har sina examen på slutet av terminen, och efter den sista så brukar 'vänner' (allt är relativt) kasta ägg, mjöl och glitter på 'villige' studenten, som måste bära en svart 'gown', med kostym och vit fluga (som kille) eller svarta byxor/kjol, vit blus och svart snöre (som tjej). De måste även ha en nejlika i bröstfickan (olika färger för olika examensdagar) och hålla i hatten. Det här med traditioner är ett intressant ämne. Det är i alla fall ganska kul att se 20+ klä sig så. Det är dock inte alla som får ägg/mjöl behandligen, men ofta får de ballonger och glitter. Hursomhelst hade Queen's Lane fått en studentfestbehandling.

Oxford har sin charm...

Idag höll jag nästan på att köpa blomlökar, men jag kontrollerade mig... Jag har fått spader på blommor. Men jag köpte 6 blåa krukor i olika storlekar, jättefina, för £7.99. Inte dåligt. Tillfredställde på så sätt mina blombehov. Sågade av en gammal soptunna av plast och placerade den lägst bak i trädgården. Den har nu transformerats till en kompost tunna. Jag är nöjd.

I november/december samlade jag ihop mina grösaksskal och grävde ned dem i jorden. Jag läste i en tidning att man kunde göra det, så varför inte? Jag har inte vågat titta än vad som hänt, men det är ganska mkt mask i jorden så de har säkert haft kul. Nu tror jag att det är lite sent att gräva ned skal och sånt.

11 mars 2006

Word of the day

vis-à-vis, n., prep., and adv.

1. A light carriage for two persons sitting face-to-face. Obs. exc. Hist.

2. a. One or other of two persons or things facing, or situated opposite to, each other.

B. 1. prep. Over against, in comparison with, in relation to; also lit., facing, face to face with.

2. a. adv. Opposite, so as to face (another or each other).

vis-à-vis nothing
my own existential quest
is somewhere, with You

Keith Ward

I måndags gick jag på en föreläsning av Professor Keith Ward (jag tror hans son gjorde websidan...). Han hade blivit inbjuden till kristna socialister (jag vet inte vad själva organisationen heter egentligen) för att tala om Dr Richard Dawkins två TV program om religion. Om du inte vet vem Dawkins är så är han en neo-Darwinist som innehar posten som Professor 'in the Public Understanding of Science' här i Oxford. Han har även skrivit boken 'The Selfish Gene', men har ändrat sin uppfattning något till 'the altruistic selfish gene'.

Som Darwinist kan man inte klaga på honom, även om hans idéer är lite radikala i Darwinistiska sällskap, men det är när han stövlar in i religionens sfär som han helt förlorar sin vetenskapliga ådra. Det var det som Keith Ward pratade om under sin föreläsning. Keith Ward är Regius Professor i Christ Church och inspirationen till Oxford Centre for Hindu Studies. Han är himla smart, och rolig. Jag gick på många av hans föreläsningar när han undervisade i teologi. Han var först filosof och var student till A J Ayer (som sa vid slutet av sitt liv att det enda som han visste var att hans sytem av 'logical positivism' inte stämmer), och Iris Murdoch. Han blev senare kristen, teolog och präst. En mkt fin man.

Själva poängen med hans föreläsning var att religion i sig inte är 'roten till all ont', på samma sätt som vetenskap inte är det. Religion kan hjälpa oss att trancendera vårt ego, vår självcentrerade mentalitet, och kan hjälpa oss att utveckla genuin ödmjukhet. Och visst tänker religiösa människor. Det finns såklart de som har konstiga idéer, men det finns även de som har konstiga idéer inom vetenskapen, och även farliga idéer.

Jag har inte mina noteringar här där jag skriver, men jag länkar till en artikel som han skrev för ett tag sedan om samma TV program.

07 mars 2006

Kirtan

Jag gillar den här bilden. Den illustrerar en artikel i ODE Magazine om kirtan, en sorts musikmeditation. Vi skall starta upp lite kirtan här i Oxford och se om det finns ett intresse. Det är verkligen jättekul, och en stark upplevelse. Fast det beror på. För mig var det, och är det, en stark upplevelse. Vi kör med kirtan varje fredag, fast egentligen heter det bhajans, och nu tänkte vi göra det för en bredare publik. Ja, publik är väl inte rätt uttryck, för alla deltar.

Kirtan
går ut på att sjunga Guds namn eller sånger tillsammans, en leder och alla andra svarar. Det är en ganska spontan form för den som leder följer sin egen inspiration i vilken melodi han/hon sjunger, och vilken takt (vilket oftast ändrar eller går snabbare). Vi hade tänkt att köra den vanliga stilen med harmonium , mrdanga och karatalas som instrument den första halvan och sedan bjuda in dem som tar med sig sitt instrument att 'jamma' med. Ooooooo, det blir kul.

Jag tycker bilden säger allt.

Gud klipper till, typ

Jag fick den här idag:

A man went to a barbershop to have his hair cut and his beard trimmed.

As the barber began to work, they began to have a good conversation.

They talked about so many things and various subjects. When they eventually touched on the subject of God, the barber said: "I don't believe that God exists. "

"Why do you say that?" asked the customer. "Well, you just have to go out in the street to realize that God doesn't exist. Tell me, if God exists, would there be so many sick people? Would there be abandoned children? If God exists, there would be neither suffering nor pain.

I can't imagine a loving God who would allow all of these things."

The customer thought for a moment, but didn't respond because he didn't want to s tart an argument. The barber finished his job and the customer left the shop. Just after he left the barbershop, he saw a man in the street with long, stringy, dirty hair and an untrimmed beard. He looked dirty and unkempt.

The customer turned back and entered the barber shop again and he said to the barber: "You know what? Barbers do not exist. "How can you say that?" asked the surprised barber. "I am here, and I am a barber. And I just worked on you!"

"No!" the customer exclaimed. "Barbers don't exist because if they did, there would be no people with dirty long hair and untrimmed beards, like that man outside."

"Ah, but barbers DO exist! " answered the barber. " What happens, is, people do not come to me.

"Exactly!"- affirmed the customer. "That's the point! God, too, DOES exist! What happens, is, people don't go to Him and do not look for Him. That's why there's so much pain and suffering in the world."

03 mars 2006

Middagen

Igår hade vi middagen och på slutet var det kaos för mig. Jag hade tänkt att göra samosas men det fick jag hoppa över och jag använde inte alla grönsakerna, för jag hann in skära upp dem i tid. Men slutresultatet blev bra och alla var nöjda. 10 gäster blev 11, och sedan 12, vilket gjorde att de fick knöka ihop sig runt bordet, men det fungerade det med.

Det såg hemskt proffsigt ut ute vid bordet, med tre servitörer, men bak i köket så var det som sagt lite körigt.

Entréen - 'varm' grönsaksallad - broccoli, svartrötter, haricot verts, svarta bönor (?), färsk mint, små färska spenatblad, rädisor - i en olivoljedressing med bland annat malda sesamfrön, apelsinblomsvatten, citron och honung.

Huvudrätten - Basmatiris med persilja och rostade cashewnötter, grönsaksgryta med friterad panir (färskost), kokoskräm, färska curryblad, och urad dhal, chutney (gröna tomater), och friterade papadams.

Dessert - Ostkaka med mkt frukter, tjock grädde och jordgubbsgelé (typ).

Vid kaffet/téet så serverades jordgubbsmarmeladbitar, jorgubbschoklad, mintchoklad och apelsinsskalschoklad. Det var första gången jag gjorde något liknande men blev inspirerad av Vete-Kattens fantastiska lilla kokbok. Man kan sylta apelsinskal ganska lätt, även om det tar ca 5 dagar innan de blir klara. Och jordgubbsmarmeladen blev jättebra, fast jag skulle nog ha i lite mer glykos än i receptet. Jag fick addera lite.

Slutet gott, allting gott. Sedan hade vi en liten middag i köket. Jag vill gärna ta hand om dem som serverar ordentligt. Viktigt.

Snöbevis

01 mars 2006

Snövarning

Jag måste bara berätta att det snöar här just nu, och det ser ut att kunna stanna några timmar, ev tills imorgon, för det är ganska kallt här på nätterna. Yuppie! Jag tror dock inte att krokusarna kommer att gilla detta...

Jag har inte haft tid att skriva något och nu förbereder jag för morgondagens middag. Vi har en specialmiddag varje termin som jag brukar laga till, och det är en ganska seriös tillställning. Jag gör t o m chokladen som vi avslutar middagen med. De måste ha 'mints' här med kaffet. Fungerar det inte så få jag köpa lite.

Och nu när jag ändå är igång så är Richard Dawkins idé om 'memes' rätt idiotisk. Att idéer fungerar som mässling, man kan bli smittad av dem. Det är så han förklarar religiösa idéer bl a. Nä, det är människor som har idéer och som förmedlar dem. Jag gillar t ex inte om Dawkins idé om 'memes' även om jag har hört dem. Jag är inte hjälplös. Han har verkligen jättekonstiga idéer.